20 mile zone (30 km)

In bijna alle dorpen in Wales is er tegenwoordig een 20 mile zone met humps (drempels) Er wordt redelijk veel gecontroleerd dus rij rustig.

Llandudno

Mocht je ooit deze kant opkomen dan kan je je verheugen over veel mooie bezienswaardigheden maar ook over goedkoop en goed eten. Bij Carlton en Palladium (een mooi oud theater) eet je voor 10/11 incl. een drank, alcohol of niet.

En bij Greggs (welke je in meer dorpen en steden vind) koffie, goed en een flinke mok, voor 1,55. Hier kan je ook goedkoop wat kleins eten warm of koud.

Ook hier een 8 km lange wandelroute door de stad met als thema: Alice in wonderland met enorme mooie beelden onderweg.

En wist je dat hier ook skipistes zijn. Alternatief voor Frankrijk en Oostenrijk?

Trefor sea stacks

Volg de navigatie naar Trefor en je komt bij een ruimte waar bussen staan. Parkeer hier en volg het pad rechts langs de loods. Even later de poort door en volg het karrepad ongeveer 5 minuten totdat je de zee ziet. Rechts zie je dan een pad schuin omhoog lopen. Neem dit pad door het hek. Volg de kustlijn en de witte palen. Bij de derde paal, daar waar een soort dijkje begint en je bent er. Dit is ongeveer 10 minuten.

BWA Rhoscolyn

Volg de navigatie op maps naar BWA Ddu. Op gegeven moment ga je een privat road in over een slecht pad. Dan, bij wat vuilnisbakken, staat dat je niet verder kunt en dat is ook zo. Parkeer hier de auto en vervolg het weggetje tot aan 2 huizen. Dit is 5 minuten. Volg vanaf daar de gele pijlen en paaltjes. Na 5 minuten ben je bij Ddu en nog eens 5 minuten naar Gwyn. 

Treath Porth Wen Bach

Volg je navigatie naar de A5025. Ter hoogte van Torillwyn zal deze aangeven om hier rechts, of links als je van de andere kant komt. Dit straatje gaat naar de porseleinfabriek maaaaar, daar is bijna geen parkeermogelijkheid. Je kunt het proberen, zoals wij deden en hadden nog net nog een plekje. Maar dat geluk heeft niet iedereen. Langs de A5025 is een parkeerplaats, die overigens ook vaak al vol is. Vanaf deze P is het 700 meter lopen tot de ingang naar het pad. Dit begint bij een houten poort met links de toegang tot het pad. Loop 15 minuten en je bereikt een ijzeren poort. Klim erover. De laatste 5 minuten zijn zeer lastig. Het gaat omlaag en is nat en modderig dus voorzichtig. Maar het is de moeite meer dan waard.

Overnachten en eten:

Geheel tegen mijn gewoontes in wil ik hier een uitzondering maken tot het vermelden van een overnachtings mogelijkheid. En wel het volgende: Green Acre motel in North Connelly. Het motel/hotel is gedateerd maar de kamers zijn ruim en niet duur. 60 pond incl. ontbijt.

Een goed Full English Breakfast wel te verstaan. Ben je geen liefhebber hiervan dan is het ontbijt karig. Maaaaaaar, het avondeten is ook gedateerd, althans de prijs. Voor net geen 10 pond heb je een ruime keuze aan goede en voldoende avondeten. Op maandag, dinsdag en woensdag hebben ze ook nog specials en die prijzen waren alleen in de jaren 70 zo laag. Een echte aanrader dus voor een verblijf met trips naar Cardiff, Swansea en vele andere bezienswaardigheden zoals op de home pagina te zien zijn.

Wandelroute naar: Culver Hole.

Vanaf de parkeerplaats loop je naar de camping via een pad links ernaast, loopt een stukje over de camping en bij het Youth-hostel rechts af een smal pad in. Je kunt ook eerst nog ff rechtdoor lopen naar het Salt house, een ruïne van een oude zoutmijn. Het smalle pad gaat omhoog tot aan een gedenkzuil. Daar rechts langs de rand lopen circa 100 meter en dan links een smal pad omlaag.

Wandelroute naar: 3 cliff bay

Vanaf de betaalde parkeerplaats een stukje terug lopen en links een smal straatje in. Het loopt omlaag en komt bij een aantal huizen. Na het laatste huis heb je de keuze. Of meteen rechts het smalle pad af. Dit is een lastig te belopen pad maar wel met hele mooie vergezichten. Of je loopt het pad rechtdoor. Dit loopt gelijkmatig naar het strand. Je komt uit bij de stepstones. Beide paden nemen 15 minuten in beslag. Een alternatieve, maar wel langere route (1/2 uur) is als je vanaf de parkeerplaats het pad tussen de camping neemt. Deze is landschappelijk wat mooier. Dus keuze genoeg.

Wandelroute naar Old Beaupre Castle

Ik doe veel met Google maps. En meestal komt het goed, maar met enkele bezienswaardigheden op deze reis gaat het mis.

Zo bijvoorbeeld naar Old Beaupre Castle. Maps stuurt je welliswaar naar de goede plek maar daar mag je niet over het land van de boer.

Om er wel te geraken moet je een stuk terg tot aan de grotere weg en daar staat een bord met de vermelding van deze mooie kasteelruine.

Parkeer je auto op een heel smal stukje naast de weg, ga de opstap over en loop 5 minuten recht door via nog een opstapje en je bent er.

Goleudy Twr Mawr, vuurtoren op schiereiland Llanddwyn

Stel je navigatie in op Traeth Beach. Als je de weg erheen in bent gegaan is er een slagboom die vanzelf open gaat. Later bij terugkomst betaal je de tijd dat je er geweest bent. Het is slecht 2,00 per 2 uur, daarna 0,40 per 20 minuten. Vanaf de parkeerplaats loop naar het strand en volg de zee naar rechts. In de verte zie je de vuurtoren al. Na 1/2 uur bereik je de plaats waar bij hoog water het schiereiland tijdelijk een eiland wordt. Vanaf daar heb je de keuze: blauwe route, deze gaat rondom het eiland of Rood, de kortste route (15 min) via het bredere pad.

Wij hadden 2 1/4 uur nodig voor heen en weer. Ga echter niet te laat want dan is het vloed en kan je er niet heen.

Bryn Celli Ddu

Volgt maps totdat je bij een pad komt waar staat parkeer je auto elders. 50 meter verderop is een P waar ook een deel van een prehistorisch huisje te zien is. Volg de weg nog een stukje en ga links een pad in. Volg dit 10 minuten waarbij je ook over een bruggetje gaat.

Pembrokekust

Indien je voornemens bent om te gaan naar: St. Govan voor de Chapel of the Head, Green Door, Elegug seastacks of de Couldron.

Dan inplannen in een weekend. Dit i.v.m. militaire oefeningen in deze omgeving. Zowel de weg als het coastpad zijn dan door de week afgesloten. Dit is 44 weken zo, de overige weken dat het wel open is de week door is hoogzomer, dus juni en juli.

Al de hierboven omschreven bezienswaardigheden aan dit deel van de kust zijn op 1 dag te doen. Een lange dag dan wel. Dan kan je na Huntsmans Leap de kust verder volgen en kom je na 1/2 tot 3/4 uur bij de Couldron, Elegug en Green Bridge.

Wil je alleen de laatste 3 doen dan moet je in Maps Flimston Chapel als eind bestemming opgeven want anders stuur maps je naar St. Govan.

De Chapel ligt na enige tijd rechts, ga hier recht door en je arriveert op de Elegug parkeerplaats.