Week 1

Vanaf de overnachting in Sandwich rijden we naar Wales.

Als eerste staat Chepstow Castle op het programma. (8.70) Een mooi en grote kasteelruine gelegen aan een rivier.

Niet veel verder stoppen we bij Caldicot Castle. (0,00) Het huis is nog in tact of in ieder geval gerenoveerd. Het restant is ruïne.

Beide zeer de moeite waard. Vervolgens rijden we naar North Connelly waar we de komende 8 nachten gaan verblijven.

Meer over deze locatie zie Routes en tips.

Dag 2.

Naar Cardiff voor het mooie kasteel. (14,50 plus 1 of 2 keer nog eens 4,00 voor bepaalde ruimtes te bezoeken.

St. Fagans Castle bevindt zich binnen de muren van het open lucht museum. (0,00 parkeren 6,00) Het kasteel is eigenlijk een soort Manor. Niet echt geweldig maar je kunt er binnen lopen.

Verder hier, net als bij ons in Arnhem, een verzameling van oude huizen en boerderijen.

We hebben er 4 uur rond gelopen en er van genoten.

Dag 3

Castell Coch (8,70) is een geweldig kasteel. Niet groot maar zeer mooi, zeker ook van binnen. Hier heb je 2 uur voor nodig als je genieten wilt. Buitenom lopen gaat bijna niet omdat het hoog op een berg gelegen is.

Caerphilly Castle  (10,80) is enorm groot ondanks dat het een ruïne is. Zeer indrukwekkend bouwwerk.

Ter afsluiting van deze wederom warme dag, jaja warm in september in Wales, rijden we naar Monknash beach. Rotsachtig en heel apart met heel veel mosselen en of schaaldiertjes tussen de spleten.

Dag 4

Oystermouth Castle (6,00) is een kleine kasteelruïne. Maar de entreeprijs is hoog in vergelijking met andere ruïnes.

Verder naar Mumbles voor de pier en verder door naar Three Cliffs Bay. (5,00 parkeren) Voor de wandelroute klik hier.

Een geweldige strand met rotsen zoals de foto's laten zien. Vanaf hier zou je ook nog naar Pennard Castle kunnen lopen.

Of maak een loop zoals wij deden, de moeilijke route af en de eenvoudige op. Pik je meteen de stepstones mee.

Dag 5

Ogmore Castel (0,00) is een kleine maar leuke ruïne gelegen aan de gelijknamige rivier. Je kunt de rivier via stepstones ( stap stenen) oversteken om naar een prehistorisch dorp te gaan. Althans dat geeft het info bord aan. Maar helaas dat is niet het geval. Wel zijn er enkele mooie cottages te zien die je in Wales niet zoveel ziet. Dit soort huizen, vaak met riet gedekt zijn wel heel veel te vinden in de Cotswolds, Devon of Dorset

Let op: als je de rivier oversteekt via de stepstones kan het zijn dat je bij terug komst er niet meer overheen kunt omdat het waterpeil gestegen is. Dan met blote voeten erover of 200 meter naar links over het veld tot aan een bruggetje.

Next stop: Dunraven Castle. (0,00) Van het kasteel is alleen nog een toren en een aantal tuinen over. Verderop is wel nog het gatehouse..

Bij de ingang er naar toe ligt overigens een schattig huisje. Nb, parkeren kan gratis vlakbij de ingang. Boven aan de berg moet parkeergeld betaald worden. Dus ben je er vroeg dan is daar wellicht nog plek.

Terug naar de auto en verder naar Old Beaupre Castle. (0,00) zie beschrijving mbt route hier. Hier is vooral de ingang een plaatje.

Dan is het tijd om terug in de tijd te gaan, zo'n 6000 jaar ongeveer. Tinkelswood BC en St. Lythans Burial Chamber liggen redelijk dicht bij elkaar. 2 totaal verschillende sites ondanks dat ze ooit ongeveer hetzelfde gebouwd geweest zijn.

Dag 6

Vandaag gaan we verder op kastelenjacht. Beginnen doen we in Dinefwr park waar ook de ruïne van het gelijknamige kasteel boven de rest uittorende. (0,00 parkeren 5,00) Verder in dit park is er ook nog Newton House (9,00) en een kabouterdorpje. Alles bij elkaar toch een leuk verblijf van een kleine 2 uur.

Volgende stop is Llandeilo, een aardig dorpje waar de kleurrijke huizen op een berg gelegen zijn. Dit is tevens de route naar de ruïne van Carreg Cennen (6,50) Ook deze ruïne ligt hoog op een berg, flink klimmen dus, deze is niet indrukwekkend. De Cave daarentegen is dat wel. Een tunnel van circa 1 km onder het kasteel door naar een andere berg. Pikkedonker, dus lamp vereist.

Dag 7

Dit wordt een dag met zoeken naar een geplande bezienswaardigheid. Maar na enig speurwerk, met de daarmee gepaard gaande verkeerde richtingen, dus meer lopen of rijden, vinden we Culver Hole. Tussen 2 rotsen is een gevel opgetrokken. Dit wordt ook wel de smokkelaarshut genoemd. Helaas stond de zon niet ideaal voor een mooie foto maar mooi is het. Voor de wandelroute klik hier.

Culver hole wales35.nl
Culver hole wales35.nl

Ook de volgende stop is aan zee: Rhossilly waar Worms Head van veraf al te zien is. We lopen tussen de schapen en paarden over de golvende kliffen tot aan de voet van dit eiland, althans bij eb. Dan heb je ook de mogelijkheid om er werkelijk heen te wandelen en onder ander de natuurlijke brug te bekijken. Maar het is een heel eind. Binnen 5 uur moet je weer terug zijn want komt langzaam weer de vloed. Er word aangegeven van wanneer tot wanneer je heen en weer kunt.

De warme dag is alweer voorbij en rijden terug tussen de koeien, schapen en paarden die overal los lopen en vaker op de weg staan.

Maak jouw eigen website met JouwWeb