Week 3

Dag 15

We zijn nog 2 dagen in Pembrokeshire. Vandaag naar de westkust meer bepaalt richting Abereiddy.

Bij aankomst aldaar moet er 5,00 aan parkeergeld betaald te worden. We zijn hier vanwege the Blue Lagoon, een groot rond gat gevuld met blauw- groen water. Bij zonnig weer, dat is vandaag helaas niet het geval, is de kleur veel mooier dan op de hieronder getoonde foto.

Het gat is ontstaan doordat hier vroeger een quarry ( groeve) is geweest voor het winnen van gesteenten. Vlak erbij zijn nog resten van de woningen van de werklui te zien.

We lopen daarna het coastpad omhoog en zien dan nog van boven af hoe het eruit ziet. Mooi. Dan vervolgen we het pad richting Porthgain dat 3.2 km verder gelegen is. Normaliter doen we daar 3/4 uur over maar stoppen, foto maken en de ruige kustlijn bekijken neemt tijd in beslag. En we staan ook bij elke inham te kijken naar de Seals en hun witte baby's. De dubbele tijd hebben we nodig tot Porthgain waar ook resten van woningen en de steenfabriek te aanschouwen zijn. In de Sloop Inn nuttigen we een lunch en lopen de weg terug naar Abereiddy.

Mocht je dit ook willen gaan doen, begin dan in Porthgain want daar parkeer je gratis.

Tenslotte rijden we nog enkele kilometers tot aan Carreg Samson, een behoorlijk imposante Burial chamber. ( dolmen)

Dag 16

De laatste verkenning in Pembrokeshire is een wandeling over het kustpad naar The Couldron, de Elegug stacks en Green Bridge.

Vanaf de parkeerplaats ( zie hier meer info hierover) loop je rechts het pad dat in hele korte tijd leid tot de geweldige Green Bridge.

Dan links verder genietend van de ruige kust tot aan de Elegug Seastacks, wederom een stukje WoW en ook verder lopend is na elke 10 meter weer een nieuwe blik op de kust. Tenslotte is er de Couldron, een enorme Arch. Er omheen lopend kan je zien hoe de rotsen hier gescheurd zijn. Daarna wordt het minder interessant en draaien we om en 2 uur later zijn we weer bij de auto.

Dit was Pembrokeshire, een aaneenschakeling van prachtige bezienswaardigheden.

Dag 17

We laten Pembrokeshire achter ons en gaan op weg naar een overnachtingsplaats voor 2 nachten.

Onderweg uiteraard hier en daar nog een kijkje nemen. Te beginnen met de dolmen van Pentre I Fan.

Castell Henllys (7,00) is een nagebootst dorp uit de Bronstijd. 

In Tresaith, een piepklein dorpje, is een watervalletje aan het strand.

De wegen door veel groene weides zijn ook hier vaak smal en de bergen beginnen meer en meer op te doemen met behoorlijke stijgingspercentages.

Llangranog, ook een kustdorpje, heeft een mooie seastack en bij eb een enorme tunnel uitgesleten door de zee. Het zwarte gesteente is mooi gevormd. Hier nuttigen we de lunch om tenslotte nog ff slenteren door het kleurrijke Aberaeron.

De komende 2 nachten nemen we intrek in een airbnb in de buurt van Aberystwyth.

Dag 18

De geplande activiteit, met de stoomtrein naar Devils Bridge, valt letterlijk en figuurlijk in het water. Veel regen. Rond de middag klaart het enigszins op en rijden we naar Devils Bridge (4,50). Buiten de 3 boven elkaar gemaakte bruggen is er een zeer indrukwekkende waterval. Een grote hoeveelheid water, zeker nu met die regen, valt 90 meter omlaag. Maar je moet er wel wat voor oven hebben. 375 trappen om precies te zijn. De lange route neemt 3/4 uur in beslag. Je kunt ook voor de korte route kiezen, die is 10 minuten maar dan maakt de waterval niet zo een geweldige indruk. Parkeren is gratis, dus niet parkeren bij het stationnetje.

Later gaan we nog bij goede weersomstandigheden naar Abertstwyth voor de Cliffrailway (7,00) met nog steeds het originele huisje uit 1896. Boven aangekomen zijn er diverse mogelijkheden waaronder de super lens (1,00)

De stad heeft nog enkele mooie gebouwen en Castle ground, de ruïne van het kasteel met een stonecircle. Eten doen we in de oude stationsrestauratie. Goed en zeer goedkoop. En zo wordt een dag toch nog een mooie.

 Dag 19

Dit wordt een transferdag die leidt door Snowdonia en verder voert naar Harlech voor het kasteel. Helaas is het gesloten vanwege renovatie dus doen we het met foto buitenom. Anderzijds komt het goed uit want het regent pijpenstelen. Als we de weg vervolgens zijn overal watervallen ontstaan door de hevige regenval, de zee is zeer woest en de rivier treden buiten de oevers. Gelukkig is het droog als we in Portmeirion aankomen (18,00) Hier is door een architect een pracht dorp aangelegd met verschillende bouwstijlen en kleuren. Hier brengen we bijna 3 uur door genietend van al het schoons. Het dorp is ook bewoond en de residentie worden met golfkarretjes gehaald en gebracht naar de auto of thuis. Dit geldt ook voor het hotel dat hier gevestigd is. 

De laatste rit is naar Llandudno waar we de komende 11 nachten verblijven om de omgeving, incl. Anglesey island, te verkennen.

Dag 20

Flint Castle (0,00 ) is een aardige ruïne mooi gelegen aan een uitloper van de zee. 

Basingwerk abbey ruïne (0,00) stond niet op het programma. We kwamen er langs en namen een kijkje. De moeite waard.

St. Winefride’s Holywell (1,00) is een pracht complex. Hier zijn volgens de info veel mensen geheeld van hun ongemakken. Boven het gebouw is nog een kapel. Daarvoor moet je naar de uitgang en links de weg oplopen waar ff later links de trap er naar toe gaat.

Gwrych Castle (11,00) is een bijzonder complex. Enorm groot en mooi. Het is een ruïne maar nog redelijk in staat zoals de foto’s laten zien.

Dag 21

De laatste dag van week 3 gaan we weer op Castlehunt. Eerst naar Conwy. Het kasteel (11,70) is van veraf al te zien, zo groot en indrukwekkend. Enorme ronde torens, 8 stuks, die allemaal ontdekt gaan worden. Veel wenteltrappen op en af en overal weer mooie uitkijkpunten op het kasteel en de omgeving. Na 1 uur hebben we het gezien, qua ontdekkingen binnen weinig, en lopen ff door het dorpje.

Na de lunch rijden we naar Caernarfon voor het kasteel (12,50) Wederom een imposant geheel met ook 8 torens. Daarmee lijken deze twee aardig op elkaar. Verschil is dat dit kasteel 8 kantige torens heeft en er is veel meer te ontdekken. Zo zijn er tussen gangen, diverse kleine en grotere vertrekken en er is meer aankleding en info over de geschiedenis hiervan. Overigens is prins Charles, nu koning, hier in 1969 bekroont tot prins of Wales. Verder is er een museum met veel over de geschiedenis, kleding en wapentuig. Hier hebben we 2 uur voor nodig.

En ook hier ff door het dorp struinen en daarmee een mooie dag afsluiten.