Dag 29

De eerste dag van week 5 is tevens de laatste dag vanaf Llandudno. Het is een zonnige dag, helaas zijn de bestemmingen minder zonnig. Het eerste adres, Llanrwst, heeft een schattig huisje aan het water bij de oude brug. Het huisje is geheel begroeid en dat is mooi. Ertegenover is een stone circle. En dat is tevens het hoogtepunt voor vandaag. Hierna rijden we naar Betws Y Coed voor het dorp, valt zwaar tegen, de Sappers Sespention bridge, is gesloten, en de Fairy Glenn die ook zwaar tegen valt. Tenslotte nog naar Dolwyddelan voor het kasteel. Ligt hoog op een berg en de toren is nog goed op orde. Terug naar de basis voor de laatste keer. Morgen reizen we het binnenland in. De 10 dagen zijn mooi geweest net als de meeste bestemmingen.

Waterval bij Betws y Coed                      Sappers suspension bridge                 Fairy Glenn                                              Dolwyddelan Castle

Dag 30

Op weg naar de volgende 3 overnachtingen maken we een aantal stops. Eerst Ewloe Castle ruïne. Er staat niet zoveel meer maar is aardig als tussenstop. Next stop is Hawarden waar Old en New Castle zich bevinden. De toegang is via een mooie gate. We vervolgen het pad en na enige minuten is er de Old one. Alleen de toren is te zien maar je kan er niet heen. Het pad verder naar de New one. Na enige tijd een gesloten poort dus terug naar de auto en het via een andere ingang proberen. Helaas privé en ook hier een gesloten gate. We maken ff een uitstapje naar: 

England : Chester. Wat een mooie stad met heel veel schitterende huizen, eindelijk. Helaas regent het maar gelukkig zijn hier gallerijen op de eerste verdiepingen, heel apart eigenlijk, dus blijven we grotendeels droog. Het plaatselijke kasteel is overigens niet bijzonder. Tenslotte naar Overton on Dee waar we voor weinig geld een zeer mooi, groot en comfortabel let hebben. Een let is een huisje op of bij de camping. 3 nachten

Dag 31

De dag begint met regen. We rijden naar Llangollen en nemen daar de oude trein (21,00) Treinen stond al vaker op het menu maar ging niet door vanwege het weer, het was vol geboekt, of omdat we op de dagen dat de trein reed we niet in de buurt waren. Het ritje in de diverse oude coupes duurt op en neer naar Corwen 2 uur en is een aanrader. Groene weides, heuvels, fazanten en schapen. Denk dat Wales  meer schapen dan inwoners heeft.

Terug in Llangollen klaart het op en de zon laat zich zo nu en dan zien. Volgende stop is Plas Newydd een zeer mooi oud huis met enorme mooi houtsnijwerk. Vrij om rond te lopen, wil je naar binnen dan 7,00 afrekenen.

Het Aquaduct van Pontcysylte is een machtig stukje vakmanschap. De longboats varen van het canal over het aquaduct en dan weer verder het kanaal af. Imposante vertoning.

Laatste halte is Valle Crusis Abbey ruïne (5,00) Mooie grote ruïne van een klooster uit laat 1100.

Dag 32

Gisteren waren we onder indruk van het aquaduct in Llangollen, vandaag is het nog mooier bij het aquaduct van Chirk. Naast het aquaduct is ook nog een gelijksoortig bouwwerk waar vroeger de trein over reed. Daarbij ook nog een 400 meter lange tunnel. (Lamp nodig of met een bootje meelopen) Het is een stuk rustiger qua mensen en bootjes dus alle tijd om rond te wandelen, foto maken en genieten hiervan. Overigens is dit aquaduct de grens tussen Wales en England, dus in korte termijn ben je met een voet in Wales en met de andere in England.

Na genoten te hebben van dit aquaduct rijden we nog ff naar het Chirk kasteel in de hoop daar wat te kunnen eten. Maar eerst entree betalen en dan pas kan je eten. Aangezien dit kasteel niet onze voorkeur heeft besluiten we maar om verder te gaan. Zo komen we wel nog even langs het gatehouse dat in vakwerk uitgevoerd is.

Na de lunch nog ff naar Whittington voor het plaatselijke kasteel ( ruïne) waarvan de gate nog in goede staat is.

Whittington castle wales35.nl

Onderweg naar het hoofdkwartier komen we nog langs de Bryngwilla LodgeWaarschijnlijk ooit het gatehouse van een kasteel geweest.

En met deze bezienswaardigheden sluiten we ons bezoek aan Wales af.

Wales, het land van de groene weides, de groene heuvels, de schapen, de kastelen, de kust en nog zo veel meer. 1 woord: Geweldig.

De vakantie is echter nog niet ten einde, we zakken langzaam huiswaarts door Engeland te beginnen morgen als we de mooie let hier in Wales gaan verlaten.

Dag 33

Nog geen kilometer gereden en we zijn in England. Niet veel later lopen we door Shrewsbury met veel mooie bouwwerken, het kasteel (5,50) (is een militair museum) en Laura’s Tower, een heel bijzonder torentje.

Acton Burell heeft een mooie kasteelruine. (0,00) Eigenlijk is het geen kasteel maar een Manor gebouwd door een bisschop.

De abdij ruïne in Buildwas (0,00) is een mooie en imposante met de enorme zuilen.

Tenslotte naar Ironbridge voor de Lincoln Hill Furnace en Bedlam Furnace, de oude ijzerovens. Deze en nog meer restanten die in dit dorp te zien zijn stammen uit de 18e eeuw toen de inmiddels beroemde brug gemaakt werd en daar was veel ijzer voor nodig, dus ook veel ovens.

In Ironbridge zijn ook onze laatste 3 overnachtingen van deze vakantie. Hier is onder andere het gebouw van het Gorge museum een pronkstuk

Ironbridge wales35.nl

Dag 34

Een korte rit naar Bridgnorth waar een grote oude markthal de trekpleister is. Ook andere tudorhouses zijn te bewonderen.

De rit naar Ludlow is een heel stuk langer door de Engelse Midland heuvels. Daar zijn werkelijk schitterende vakwerkhuizen te bewonderen en er is een kasteel. (8,00) Dit bezoek slaan we maar eens over.

Stokesay Castle (11,25) is het 40e en laatste kasteel dat we tijdens deze reis bezoeken. Het is niet groot maar wel mooi mede door het vakwerk aan het kasteel en het vakwerkhuis bij de ingang. NB, de entreeprijs varieert van 9.50 tot 11.25 al gelang naar de drukte. daarnaast moet ook nog 3.00 aan parkeergeld betaald worden. 

Op de terugrit richting Ironbridge maken we een korte stop in Winstantow voor de plaatselijke Village Hall en in Little Stretton bewonderen we het kerkje dat in vakwerk met rieten dak is uitgevoerd.

En zo zie je dat de dorpjes met de cottages in Engeland veel mooier zijn dan in Wales. In Wales is het wat de cottages betreft allemaal grauw.

En zo sluiten we alweer een mooie dag af.

Dag 35

De laatste dag begint met een bezoek aan Much Wenlock, klein dorp met mooie Guildhall en een bijzonder oud huis, Ashfield Hall.  De priory (5,00) slaan we over. Maar mocht je wel gaan deze tip: parkeer de auto in het dorp A 0,60 per uur. Het is 5 minuten lopen. Bij de priory betaal je 3,00.

Daniels Mill in Bridgnorth heeft het grootste schoepenwiel van de England. De Mill ligt vlak onder het enorme viaduct van de trein. Ook in Bridgnorth de Lavington Caves, oude grotwoning waar helaas niet meer van te zien is. Behalve de gaten in de zachte steen.

Dan naar Batch locks, (sluisjes die je een heel stuk omhoog-omlaag brengen) ,waar toevallig een longboat (canalboat) zich van hoog naar laag moet werken in 5 etappes. Dat is veel werk en neemt veel tijd in beslag. Maar in vergelijking met de 26 locks die we eerder in Engeland gezien hebben (Caen Hill) is dit A peace of cake.

Tenslotte nemen we in Ironbridge nog een kijkje bij het China museum waar 2 enorme koeltorens en de oude fabriek te bezichtigen is. De entree, ook voor b.v. de Tartunnel, is aan de hoge kant. De tunnel is trouwens gesloten v.a. september. De tunnel levert ruwe teer, nu nog steeds.  

Slotsom: Wales is een uitermate goed land om te bezoeken als je van kastelen, de ruige kust en het heuvel-berglandschap houdt. Het is goedkoop met de boodschappen, groente en fruit, het uit eten, de entreeprijzen, de benzine. Alles bij elkaar een meer dan geslaagde vakantie in Wales waar we overigens bijna geen woord Welsh gehoord hebben.