Week 2

De tweede week begint met de laatste dag een route vanaf Green Acre motel.

Eerst naar Margam park (0,00 parkeren 7,20.) Kunt echter ook buiten het park parkeren, gratis, is circa 5 minuten lopen om er te geraken.

Bij de binnenkomst worden we al meteen verrast met een abbey ruïne van hoge schoonheid. Verder is er een kapel met mooie gevel, de Citrus kweekhal, een oranjerie, een kerk en de hoofdprijs is het kasteel. We hebben in al onze reizen al heel wat kastelen gezien maar deze is van uitzonderlijke schoonheid. Verder is er nog iets voor de kinderen te weten fairyland en een soort speeltuin. Genoeg te doen en te zien.

Iets meer dan 2 uur verder vervolgen we de weg die leid naar Bro Sgydan. Hier zijn diverse paden naar diverse watervallen. Varianten zijn van eenvoudig tot behoorlijk klimwerk. Ook hier de beroemde Dinas Rock, een walhalla voor de klimmers.

Dag 9

Dit wordt een overgangsfase die we vullen met:

Kidwelly Castel (6,80) WoW wat een imponerend gatehouse en de andere 4 torens binnen de muren zijn eveneens indrukwekkend. Een van de mooiste ruïnes die we tot nu toe gezien hebben. Neem de tijd hiervoor want er is veel te ontdekken.

De kasteelruïne in Llangsteffan is aardig ondanks de klim erheen.(0,00) Er zijn 2 mogelijkheden om er te komen. Of je volgt de borden en komt op ruime parkeerplaats of je volgt maps die je naar de Churchstreet brengt. Hier is parkeren lastiger. Qua afstand naar het kasteel scheelt nauwelijks dus zou ik voor optie 1 kiezen. Zij het dat optie 2 wat minder klimwerk vereist.

Het derde kasteel is in Laugharne (5,00) De eerste blik op deze ruïne is tevens het mooiste. Nadat we rond gekeken hebben lopen we nog buitenom het kasteel dat ook nog mooie foto's geeft.

In de late namiddag arriveren we in Haverfordwest waar we ook weer 8 nachten zullen verblijven. Dit om Pembrokeshire te gaan verkennen.

Dag 10

We gaan van 9 dagen warmte, zon, 28 graden naar regen en 18 graden. Maar dat mag de pret niet drukken, we zijn voorbereid op dit. Dus gaan we gewoon op pad. Op weg naar Solva zien we Roch Castel, alleen om te overnachten dus verder als onderstaande foto gaat het niet.

Eenmaal in Solva (parkeren 1,00 per uur, het eerst half uur gratis) wandelen over de quay waar de boten op het droge liggen vanwege eb. Het is een aardig dorpje om een uurtje te vertoeven. Hier ook de Lime Kilns, de oude ovens.

St Davids vraagt meer tijd, niet alleen het dorp maar zeker de kathedraal (0,00) en Bishop Place, een mooie ruïne (5,00)

Tenslotte rijden we door het heuvel- berg landschap met stijgingspercentages van 12 tot 16% naar St. Justins voor de lifeboatlounge.

Ondanks de wisselende weersomstandigheden een mooie dag.

Dag 11

Ook vandaag de weersomstandigheden als gisteren maar ook vandaag gewoon weer erop uit. We rijden tot aan de punt van dit schiereilandachtig deel van Pembroke. En wel tot Strumble Head waar de vuurtoren gelegen is. Tussen de buien door bezoeken we Fishguard, een alleraardigst dorp met haven en een fort. Dan is tijd om weer om terug in de tijd te gaan. Nu ongeveer 5000 jaar voor de Burial Chambers van Carreg Coetan en Lech Y dribedd. De eerste ligt zowat langs de weg de andere is circa 5 minuten lopen door een breed pad. Beide interessante geschiedenissen en bezienswaardigheden.

Strumble Head wales35.nl

Dag 12

Naar St Govan voor the Chapel, Head en Huntmans leap. Althans dat was het programma maar omdat er een internationaal militaire oefening is zijn de toegangen erheen, zowel met de auto als ook via het coastpad afgesloten. Alleen in de weekenden is het mogelijk om hierheen te gaan maar ook naar b.v. Green Bridge en de Elegug stacks want de troepen verplaatsen zich van oost naar west.

Navraag levert op dat hier 44 weken per jaar geoefend wordt. Dus wil je erheen dan plannen in een weekend. Soms is het ook mogelijk om vanaf 16.00 uur de tocht te maken.

En toen? Gelukkig heb ik het programma voor de komende dagen bij me dus we redden ons wel weer. Maar nu we toch hier zijn steken we even af naar Broad Haven South Beach en dat is een schot in de roos. Een mooie seastack, Church Roch, bij een mooi strand. Wij zien een aap of een bisschop met mijter in deze rots.

Als alternatief rijden we naar Lamphey voor de ruïne van Bishop place (0,00) Midden op het binnen terrein staat een mooie toren en ook de overige resten zijn een bezoek waard.

Dan verder naar Carew voor het kasteel (0,00) Bij aankomst zien we al direct, dit is mooi man. En zo is het, vooral het eerste deel is zeer mooi en interessant. Overal toegangen en trappen naar mooie ruimtes. Het achterste deel is wat minder. 2 uur later lopen we nog rond het kasteel hetgeen mooie plaatjes oplevert zo met een rivier die er stroomt. Tenslotte lopen we nog naar de Mill. Maar 7,00 entree vinden we toch aan de hoge kant, mede ook dat het systeem vrijwel gelijk is als die van onze molens. 

En zo loopt een dag geheel anders dan verwacht maar wel weer zeer mooi, mede ook door de omgeving hier in Pembrokeshire.

Dag 13

Begint met een tegenvaller. We zijn naar Milford Haven gereden om het in zee liggende Stack Rock Fort te gaan bekijken. Map stuurt ons op het einde over privat road die naar een terminal gaat. Helaas dus. Hoe hebben mensen dan een foto ervan genomen is de vraag. Wellicht met een bootje. Maar goed. Niet treuren er is nog meer te doen. En wel heel veel te doen in Pembroke Castle (9,00) NB parkeren aan south quay is een stuk goedkoper dan aan de andere kant van het dorp. Het kasteel heeft vele ruimtes, trappen en kamers die te ontdekken zijn. We hebben er 3 uur over gedaan.

Dan is het inmiddels half 4 en rijden naar St. Govan waar we nu wel door kunnen. (Zie dag 12) We parkeren de auto en laden de rugzak ervan uitgaande dat het enige tijd in beslag zal nemen om het kapelletje en Huntsman Leap te ontdekken. Maar.... direct tegenover de parkeerplaats ligt St. Govan Chapel ingeklemd tussen de rotsen. Ook de directe omgeving is mooi hier. Dan naar de Leap. Binnen 5 minuten zijn we al. Een smalle doorgang tussen de rotsen, dat is de Leap. Mooi en snel gevonden. De militairen  hebben 2 tanks vergeten mee te nemen of zijn het afgedankte exemplaren? NB mocht je deze 2 bezienswaardigheden combineren met Green Door en de Elegug stacks dan kan je ook vanaf de parkeerplaats aldaar starten. Zie bij tips voor meer info

Dag 14

De laatste dag van week 2 begint met een bezoek aan het Iron Work, Gwaith Haearn, in Kilgetty. (0,00) Begin 1800 werd hier gestart met de bouw van een groot complex voor het winnen en smelten van kolen, ijzer en lime. In een tweetal etages, door het bos, is nog een goede indruk te krijgen hoe het in zijn werk gegaan is.

Tenby is de volgende halte. (Parkeren bij het treinstation 4,50 hele dag, nabij het centrum 4,00 voor 2 uur en op 5 minuten lopen 1,00 per uur) Bij het kleurrijke dorpje, met mini kasteel, is ook Catherina Island met het fort (5,00). Bij eb kan je er bijna omheen lopen en de natuurlijke doorgangen bekijken. Tevens is heel veel leven uit zee, weekdieren, mosselen, schelpen, te bewonderen aan de rotsen die nu niet onder water staan. Na 5 uur, als de vloed begint, is het weer een eiland. Dan kan het bezoek aan het fort alsnog maar dan met een tractor en open kar. Het centrum is deels nog ommuurd. Toeristisch maar leuk, vooral op het strand.

Tenby wales35.nl
Tenby wales35.nl

Catharina island bij eb         en                                                                                     bij vloed

Enkele kilometers verder parkeren we de auto naast de airbase en volgen het pad langs de afrastering. Recht door 5 minuten en dan is rechts de trappen af is een van de 3 Church Doors. De eerste is enorm groot, de tweede, die je kunt zien is door door 1 gaat, heeft geen doorkijk. Hier ook een strand met veel stenen met algen en zeewier erop. Door 3 ligt tegenover de grote en daar pas ik net door. Eenmaal erdoor is er nog een strand voor je alleen.

Tenslotte rijden we nog naar Manorbier voor het mooie kasteel aldaar. (6,50) Hier struinen we bijna 1 uurtje rond en gaan dan nog ff naar de Dovecot. De duiventil waar 250 duiven plaats hadden. Deze werden gegeten of de eieren ervan.

De Cot ligt achter het kasteel. Als je op de onderste parkeerplaats bent ff naar links en dan rechts het pad in.