Dag 22

Het regent pijpenstelen als we Llandudno verlaten. Als we een tunnel komen zeg ik tegen mijn wederhelft “ als we door de tunnel zijn schijnt de zon”  En warempel, de zon schijnt niet echt maar het regent niet meer.

En dan naar schiereiland Anglesey waar we eerst naar het dorp met de langste en onuitsprekende plaatsnaam van de wereld is. Afgekort is het Llanfair. Het oude treinstation is niet meer in gebruik. Je kunt er wel nog op de trein stappen.

Bryn Celli Ddu is een Burial Chamber vergelijkbaar met onze hunebedden. Deze is echter in ere hersteld en geheel gemaakt zoals het 5000 jaar geleden geweest zou moeten zijn. Er is bij de parkeerplaats ook nog een deel van een 5000 jaar oude boerderij te zien. ( zie tips voor route) In dit deel van Wales zijn nog veel menhirs en standing Stones te bezoeken. Wij doen er nog een en wel Bodowyr.

En dan is het tijd om naar het schiereiland, ja een schiereiland op een schiereiland, Llanddwyn. (Zie tips voor route) We lopen langs de zee tot aan de oude vuurtoren met onderweg nog een ruïne en plek waar de 2 zeeën bij elkaar komen. Het is uiteraard een zee maar hier komt bij vloed het water van 2 kanten waardoor het dan tijdelijk weer een eiland wordt. Buiten de mooi gelegen vuurtoren liggen hier nog 4 oude pilotenhuisjes waarvan er 1 nog is ingericht zoals het ooit geweest is. Een prachtige wandeling met gelijke mooie eindbestemming. De benaming is trouwens Goleudy Twr Mawr.

Dag 23

Een lange rit over Anglesey island naar Parys Mountain. (Koperberg) Vanaf eind 1700 is hier koper gewonnen en de resten steen liggen overal. Vele kleuren levert prachtige plaatjes. Er is een korte route van 1 uur, de groene route is 2 uur. Bij de korte Tour zie je het meest mooie deel, de groeve, je mist dan wel Engine House en de resten van een oven. Er zijn nog enkele toegangen tot de mijnen maar die zijn gevaarlijk i.v.m. instortingsgevaar.

Enkele km verder maken we de volgende en ook laatste stop voor vandaag: Treath Porth Wen Bach. (Zie tips voor meer info)

Na een wandeling van 20 minuten kijken we uit over een voormalige porseleinfabriek. 2 schoorstenen en 3 ovens zijn nog redelijk goed bewaard gebleven, andere delen hebben minder geluk gehad. Het is een geweldige locatie zo aan zee met ook nog eens een Arch erbij. 

Geweldige ervaring waar we intens van genieten. Op het andere strand liggen de Seals te rusten. En zo vliegt de tijd en is het tijd om terug te gaan naar onze basis Llandudno. Een zeer mooie stad met oude pier uit eind 1800. Veel restaurants waar je voor weinig geld goed eten kunt. 

Dag 24

Een vol programma weer vandaag met de volgende stops:

Tan Y Olof Caves, 2 enorme grotten waarvan de linker erg diep gaat. Helaas is het door het water dat erin stoomt heel modderig-glad.

Rhuddlan Castel (5,00) ziet er vanaf de rivier imposant uit. De entreeprijs is het echter niet waard.

Bodelwyddan Castel is een hotel. Enorm groot complex.

Denbigh Castle (5,00) is het entreegeld ook niet waard. Het Gatehouse dat nog gratis is, is meteen het mooiste van deze ruïne.

Ruthin Castle (0,00) is als hotel in gebruik. Mooi bouwwerk waar veel pauwen rondlopen. Het dorpje is ook heel aardig met een aantal mooie huisjes en andere gebouwen.

Tenslotte rijden we nog naar Dyserth voor de mooie waterval. (0,50) en sluiten zo weer een mooie dag in Wales af.

Een dag met heel veel smalle straatjes en paden door mooi natuurschoon.

Dag 25

De langste afstand is vandaag en wel naar Holyhead, alweer een schiereiland aan een schiereiland. South Stack Lighthouse is het eerste reisdoel. Net als eerder naar een vuurtoren op een eiland. Door de hevige wind is het helaas ondoenlijk om de wandeling te maken dus doen we het met een foto van bovenaf en dat is ook al mooi. Dan zakken we via de kustweg af naar Rhoscolyn. Doel zijn 2 natuurlijke bruggen de BWA Ddu, de zwarte brug, en BWA Gwyn, de witte brug. (Zie tips voor route) Beide mooie exemplaren van natuurlijk gevormde bruggen.

Dan blijft er nog tijd over omdat South Stack niet te doen was. Zodoende rijden we naar Beaumaris. Een leuk dorpje met wellicht het oudste huisje van Engeland. Hoofddoel is echter het kasteel. (12,70) Wederom een imposant bouwwerk zo aan het water. Het heeft enorme torens, een mooie Chapel, en enkele gangen. Alles bij elkaar valt het toch tegen gezien de pittige entreeprijs naar de Welsh maatstaven.

Tenslotte rijden we nog naar Penmon voor de Dovecote en de bron van St. Seiriol. (3,50 P) NB, het bezoek aan deze twee is maar kort en is het zonde om 3.50 parkeergeld te betalen. Er is vlak voordat je de ruïne van de abdij ziet een kleine mogelijkheid tot parkeren. Doe dit voordat de man die het tolgeld int je ziet want anders sluit hij snel de dovecot.

Dag 26

Ff naar Penrhyn Castle voor een foto en dan verder het programma volgen. Dat was het idee. Nou vergeet het maar. We zijn er bijna 5 uur, mede omdat we 2 keer door het kasteel gaan. Wat een bouwwerk wat een opsmuk, je weet niet waar je kijken moet. Gewoon geweldig. Daarnaast ook nog een treinmuseum met oude locomotieven uit eind 1800 en begin 1900 met als hoogtepunt de zeldzaam mooie Fire Queen. Overigens, de bovenverdieping gaat pas om 13.00 uur open en dat moet je zeker zien al is het maar voor het trappenhuis. MBT de entreeprijs: ga je in de ochtend dan betaal je 10.00 omdat de bovenverdieping nog niet open is. Maar je kunt gewoon blijven totdat de bovenverdieping open gaat. Dus ga rond 11.00 uur en bespaar 4.00 want om 13.00 uur betaal je 14.00

Dag 27

Naar Trevor voor de sea stacks aldaar. (Zie tips voor route) Een korte maar zeer natte wandeling nar mooie stacks. En dat washet helaas voor vandaag want een storm met heel veel regen is bijna gearriveerd en nooptons om terug naar de basis te gaan. De dorpen op dit schiereiland onder Caernarfon zal geen bezoek van ons krijgen, helaas.

Dag 28

Een rustdag min of meer vandaag. Net buiten de stad is een interessante mijn uitbde Bronstijd te ontdekken. The Great Orme mine (10,50) geeft een goed beeld van mijnwerk in dit geval dus koper dat 3500 tot 4000 jaar geleden gestart is. De route door 2, van de 9, etages, is leuk, smal en leerrijk. Ongeveer 1 uur met bezoek aan het museum en de buitenmijn heb je voor nodig. Er is ook een optie om met de tram erheen te gaan maar de 9,75 voor een ritje van 1 Mile dat vinden we toch wat aan de hoge kant. De rest van de dag gaan we shoppen. Het is goedkoop allemaal hier in Wales. Zie home voor meer info over dit.

Maak jouw eigen website met JouwWeb